Voordelen Montesorri leermaterialen

In een Montesorri klas worden alle leermaterialen uitnodigend gerangschikt op lage open planken. Kinderen mogen zelf materialen uitkiezen om mee te werken en kunnen die zo lang het hun belangstelling heeft behouden. Als ze klaar zijn moet alle materiaal weer op hun vaste plek worden terug gezet.

De materialen zelf stimuleren het doen van activiteiten. Er zijn reeksen van vaste geometrische vormen, puzzelkaarten, gekleurde kralen en speciale staven en blokteaching-2ken. Enkele kernmerken van Montesorri materialen zijn:

  • Elk materiaal isoleert een kwaliteit. Op deze manier wordt het begrip dat het kind moet ontdekken geïsoleerd en ontwikkelt het kind een vaardigheid per activiteit. Zo worden jonge kinderen geleerd om hun knoop te knopen of een das te strikken. Voor deze activiteiten zijn er speciale kleedruimtes waarbij alle afleidingen zijn verwijdert en het kind zich kan concentreren op de voor de hand liggende taak. Het kind ziet een houten frame met twee kleppen van stof; een met vijf knoopsgaten en een met vijf grote knoppen. Als hij een fout maakt merkt hij dit zelf en kan dan ook zelf corrigeren.
  • Elk materiaal stelt het kind in staat zichzelf te corrigeren. De materialen hebben een ingebouwde controle op fouten die kinderen helpen inzien als ze een oefening correct of fout hebben gedaan. zij kunnen het dan opnieuw proberen, hulp vragen van een ander kind of uiteindelijk hulp van de begeleider inroepen. Kinderen worden zo gestimuleerd om zelfstandig problemen op te lossen. Dit verhoogd hun zelfvertrouwen, analytisch denken en voldoening die voortkomt uit hun prestatie.
  • Materialen bevatten meerdere niveaus van uitdaging en kunnen herhaaldelijk worden gebruikt in verschillende ontwikkelingsniveaus. Tijdens de ontwikkeling van het kind blijven de materialen verband houden met elkaar. Zo kunnen diverse relaties worden onderzocht tussen de roze toren en de bruine trap die gebaseerd zijn op de aanpassing van precieze afmetingen. In elk opeenvolgend stadium ontdekt het kind nieuwe aspecten van de materialen en leert het kind dat de kubussen van de roze toren stapsgewijs overgaan van een kubieke centimeter tot een kubieke decimeter.