Het Montesorri leslokaal

Een montesorri lokaal ervaren de kinderen als een tweede thuis, vol met vriendjes waar zij zich zelf kunnen zijn. Het is een plek die vol is met interessante activiteiten, maar ook een plek waar je tot rust kan komen en stil kan zijn. Het is een plek waar je je thuis voelt en de kans krijgt om je te ontwikkelen.

Indeling7725383_f520

De lokalen zijn zodanig ingedeeld dat ze leerlingen prikkelen om op exploratie uit te gaan. Verder stimuleert het communicatie en de ontwikkeling van relaties. Het is duidelijk te merken dat er veel aandacht is besteed aan kwaliteit, schoonheid en het ontwikkelen van de vaardigheden van de kinderen om dingen zelfstandig te leren doen. De leslokalen zijn kindvriendelijke plekken waar de kinderen precies weten waar alles te vinden is en ze niet steeds de hulp van een volwassene hoeven in te roepen. Zo zijn er plekken voor groepsactiviteiten, maar ook ruimtes waar kinderen kunnen liggen om even bij te komen.

Kinderbijdrage

De grondlegger Maria Montessori heeft tijdens observaties van kinderen geleerd hoe de lokalen ingericht moeten worden. De leermaterialen zijn ontworpen aan de hand van de behoeftes van de kinderen die onbewust hebben aangegeven hoe een kindvriendelijk lokaal moet worden ingericht. Materialen waar de kinderen geen interesse voor toonden werden verwijderd. Zo werden kindertafels en -stoelen geïntroduceerd. Verder is orde erg belangrijk en heeft elk object een vaste plek. Volgens Montessori moeten de kinderen het gevoel hebben dat het lokaal hun toebehoort en niet de onderwijzeres.

Ambiance

Er is gebruik gemaakt van natuurlijke verlichting en zachte kleuren. Ook is er een goed overzicht over de leermaterialen, die makkelijk te bereiken zijn. De muren zijn niet bekleed met posters van tekenfilm karikaturen, maar met tekeningen die zelf door de kinderen zijn gemaakt. In de klas is er een zekere mate van harmonie en orde die de kinderen een comfortabel gevoel geeft en inspireert. Kortom, de lokalen geven een warm gevoel.